Ratten: Waar komen die rakkers vandaan?

Ratten: Waar komen die rakkers vandaan?

Heb jij het ook meegemaakt dat je plots een rat zag in jouw huis of tuin? Of heb je zo’n onderbuikgevoel dat ze ergens verstopt zitten? Dat is niet iets om je voor te schamen, want ratten zijn een veelvoorkomend, wereldwijd probleem. Ze kunnen een hoop overlast veroorzaken en daar moet je niet te lang mee blijven zitten. Maar gelukkig, er is hulp!

Waar komen die rakkers vandaan?
Ratten komen uit Azië en hebben zich door de eeuwen heen verspreid via handelsschepen over de hele wereld. Nu zijn ze overal wel te vinden, tot bijna alle continenten aan toe. In ons kikkerlandje kan je de bruine rat en de zwarte rat vinden, waarvan de bruine rat het vaakst voorkomt. Die knappe jongen is vooral te vinden in de stad en op het platteland.

Waar zijn ratten gek op?
Ratten zijn alleseters en passen zich aan verschillende situaties aan. Ze zijn gevoelig voor lekker eten, maar ook voor warmte en veiligheid. Via kiertjes en gaten in gebouwen en huizen weten ze binnen te dringen op zoek naar voedsel en een veilige schuilplaats. Ratten hebben een scherpe neus en kunnen al van verre hun favoriete eten ruiken. Voedselresten in vuilnisbakken en op straat zijn voor deze rakkers echt een feestmaal. Ook vochtige ruimtes zoals kelders, riolen en afvoerkanalen zijn favoriet.

Wat zijn de gevolgen van rattenoverlast?
Het hebben van ratten in de buurt kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, veiligheid en het eigendom van mensen:

  1. Gezondheidsrisico’s
    Ratten dragen ziektes bij zich zoals de ziekte van Weil, salmonella en hantavirus. Ook kunnen ze vlooien en teken meedragen die op hun beurt weer ziektes kunnen verspreiden. Het is dus belangrijk om direct actie te ondernemen als je ratten ziet.
  2. Schade
    Ratten kunnen aan van alles knagen, zoals hout, plastic en beton. Dit kan leiden tot beschadigde kabels en leidingen, kapotte isolatie en zelfs brandgevaar. Ook jouw voedselvoorraden en andere eigendommen zijn niet veilig voor deze knagers en dat kan leiden tot aanzienlijke financiële schade. En laten we niet vergeten dat het ook echt not done is als bedrijf om te boek te staan als de plek waar ratten zich thuis voelen. Dat gaat je imagoschade opleveren die nog jaren blijft hangen.
  3. Onveilige situaties
    Ratten graven vaak tunnels en holen onder de grond en dat kan tot verzakkingen en instabiliteit van de grond leiden. Dat kan vervelende en zelfs gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld als een weg of gebouw verzakt. 

Noodzaak tot bestrijding
De noodzaak om snel en effectief rattenoverlast te bestrijden is essentieel om deze problemen te voorkomen. Ratten planten zich namelijk snel voort en kunnen in korte tijd een groot gebied besmetten. Maar sinds 1 januari 2023 mogen niet-gecertificeerde personen geen pesticiden, zoals gif, meer gebruiken om ratten te bestrijden.

Een professionele rattenbestrijder kan je helpen bij het identificeren van de bron van de overlast en het implementeren van effectieve, ecologische methoden zoals een persluchtgeweer om de ratten te bestrijden. De bestrijder kan ook bepalen welke werkwijze het meest geschikt is voor de situatie en ervoor zorgen dat de ratten niet terugkeren.

Kortom, als je een rattenprobleem hebt, wacht dan niet te lang en neem contact op met een professionele rattenbestrijder om de overlast snel en effectief te laten aanpakken. Het is beter om deze problemen vroeg aan te pakken, voordat ze uit de hand lopen en ernstige schade of
gezondheidsproblemen veroorzaken.

Contactgegevens

E-mail: info@rattenjagerruud.nl

Tel: 06 5311 4165

Bedrijfsinformatie

Ruud Liethof

Ringoven 5
6916LA Tolkamer 

KvK: 89979435
SvR licentie

Door te kiezen voor een professionele en ervaren rattenbestrijder, kun je er zeker van zijn dat jouw rattenprobleem snel en effectief wordt aangepakt, zonder dat er schade aan jouw omgeving ontstaat.
Stuur een mail of whats app bericht
Hoe kunnen wij u helpen? info@rattenjagerruud.nl

Chat met ons op WhatsApp
Close and go back to page